Opleidingsteams gaan overdag trainen

05 februari 2018

De jeugdteams van Excelsior Rotterdam gaan komend seizoen ’s middags trainen. Deze dagopleiding zorgt ervoor dat de jeugdafdeling de volgende stap kan maken, waardoor de Kralingse talenten nog beter worden ondersteund.

Meer mogelijkheden
,,Dit is een grote stap in de ontwikkeling van onze jeugdspelers’’, vertelt hoofd opleiding Marco van Lochem van Excelsior. ,,Door verder te gaan als dagopleiding krijgen we meer mogelijkheden om spelers zich te laten ontwikkelen. Alle teams kunnen steeds op een heel veld trainen, met elkaar trainen en aandacht besteden aan specialiteiten, zoals maatwerk sessies met de aanvallers of verdedigers.’’

Populairder
Sinds de promotie van het eerste team van Excelsior naar de Eredivisie is de jeugdafdeling nog populairder geworden. Daarvoor waren er al wachtlijsten en dus werkt de sportclub hard aan uitbreiding van de faciliteiten om beter in te kunnen spelen op haar populariteit onder de jeugd. ,,Om te voorkomen dat de druk op de velden ten koste gaat van de topsportopleiding hebben we besloten om nu deze stap te nemen. De SBV en Sportclubteams krijgen zo allebei meer ruimte.’’

Specifieke kwaliteiten
In de nieuwe opzet gaan de onder 13, 14 en 15 van 14.45 tot 16.15 uur trainen, de onder 16, 17 en 19 van 16.30 tot 18.00 uur en de onder 10, 11 en 12 van 18.00 tot 19.30 uur. ,,Iedereen krijgt dan veel meer ruimte op de velden tot zijn beschikking. Daarnaast is er straks meer tijd om met specifieke kwaliteiten aan de slag te gaan en gaan we spelers helpen met voeding, krachttraining en mental coaching. Uiteindelijk doel is uiteraard om de kwaliteit van de opleiding verder te verbeteren.’’

Thorbecke Voortgezet Onderwijs
Om voetbal in combinatie met school mogelijk te maken, gaat Excelsior samenwerken met Thorbecke Voortgezet Onderwijs. ,,Die richt zich onder meer op kinderen die topsport beoefenen en zorgen dat het rooster daarop aangepast wordt. Op die manier kunnen de talenten zich optimaal ontwikkelen. Het is overigens geen verplichting dat kinderen naar het Thorbecke gaan, als ze er met hun eigen school uitkomen, kunnen ze daar gewoon blijven.’’

Ambities en mogelijkheden
Voordat de dagopleiding van start gaat, moet er nog heel wat geregeld worden. Niet alleen de spelers moeten zich in de nieuwe opzet kunnen vinden, ook voert Van Lochem momenteel gesprekken met de huidige jeugdtrainers. ,,Daarbij kijken we natuurlijk naar hun ambities, maar ook naar de mogelijkheden om het trainerschap te combineren met hun werk. Ook voor de trainers en de overige staf heeft de nieuwe opzet immers gevolgen.’’

Verder ontwikkelen
Dat de dagopleiding er komt, is echter zeker. De brief die afgelopen week is uitgegaan naar de betreffende jeugdspelers is ondertekend door voorzitter Cock van Zanten van Sportclub Excelsior en algemeen directeur Ferry de Haan van SBV Excelsior. ,,Daaruit blijkt dat dit plan breed wordt gedragen. Uiteindelijk worden BVO en Sportclub er ook allebei beter van, maar vooral de talenten zelf, want die kunnen zich straks onder optimale omstandigheden verder ontwikkelen.’’

Terug naar overzicht