Terugblik seizoen 2015-2016

21 July 2016

Het seizoen 2015-2016 is al weer even afgelopen en het nieuwe seizoen is officieel al weer begonnen, dus de hoogste tijd voor een terugblik op de hoogte- en dieptepunten.

Belangrijkste hoogtepunten van afgelopen seizoen zijn zonder twijfel de kampioenschappen van A1 en F1. Een schitterend resultaat, dat verwachtingen schept naar de toekomst. Ook de promotie van het eerste elftal naar de derde klasse verdient hier vermelding. Andere zeer verdienstelijke resultaten waren de respectievelijke 2e en 3e plaats van de B1 en C1 in de 1e divisie en de E1, met in de eindfase een 2e plaats in de hoofdklasse-9×9.

De resultaten op een rij:

A1: 1e (2e divisie)                                        E1: 2e (hoofdklasse)

E2: 4e (1e klasse)

B1: 2e (1e divisie)                                        E3: 6e (1e klasse)

B2: 7e (O16 competitie)                            E4: 4e (2e klasse)

B3: 8ste (2e klasse)                                     E5: 7e (3e klasse)

B4: 5e (4e klasse)                                        E6: 4e (3e klasse)

E7: 3e (6e klasse)

C1: 3e (1e divisie)                                        E8: 4e (7e klasse)

C2: 4e (O14 competitie)                            E9: 8ste (9de klasse)

C3: 8ste (2e klasse)                                   E10: 5e (9e klasse)

C4: 3e (4e klasse)

C5: 10e (5e klasse)                                    F1: 1e (1e klasse)

F2  4e (3e klasse)

D1: 10e (1e divisie)

D2: 4e (O12 competitie)                           VE1: 4e (1e klasse)

D3: 8ste (4e klasse)                                    VE2: 9e (2e klasse)

D4: 2e (4e klasse)

D5: 10e (6e klasse)

 

Champions League

Poule A                                                          Poule B

1 Borussia Dortmund                                    1 Bayern Munchen

2 Manchester City                                         2 Barcelona

3 Real Madrid                                                3 AC Milaan

4 Anderlecht                                                  4 Manchester United

5 KV Mechelen                                              5 Schalke 04

6 Juventus                                                    6 Southampton

 

World Cup                                                     Vervolg

1 Holland                                                       7 Argentinie

2 Nigeria                                                        8 Duitsland

3 Italie                                                            9 Engeland

4 Spanje                                                       10 Belgie

5 Brazilie                                                       11 Chili

6 Mexico                                                       12 Uruguay

 

Bij de Champions League won Borussia Dortmund in Poule A en Bayern München in Poule B; de World Cup was voor Holland. De finales van deze interne jeugdcompetities werden traditiegetrouw gespeeld in het stadion en kunnen zeker met de prachtige nieuwe tenues van Quooker, gerekend worden tot de jaarlijkse hoogtepunten. Hetzelfde geldt voor de finalerondes van het 7×7-voetbal. In de donderdagavondcompetitie voor zeventallen won in het najaar het aloude Old Stars de Gertjan Terlouw Wisselbokaal in de eredivisie en in het voorjaar trok eindelijk Boca Juniors aan het langste eind.

Een hoogtepunt van een geheel andere orde was de Koninklijke onderscheiding die werd verleend aan ons bestuursechtpaar Cock en Dicky van Zanten. Zij kregen beiden een onderscheiding vanwege hun jarenlange belangeloze inzet voor onze vereniging: proficiat!.

Helaas was er ook een vreselijk dieptepunt: het overlijden van onze dierbare coördinator World Cup Rob de Hoog. Dit was een enorme en volledig onverwachte tegenslag waar we het allemaal erg moeilijk mee hebben gehad. Dat het een week voor de finales van de World Cup en Champions League gebeurde, maakte het nog ellendiger. Ter ere van Rob hebben zijn echtgenote en zoon gezamenlijk de prijzen uitgereikt aan ‘zijn World Cuppies’. Aan het begin van het seizoen was tot ons verdriet ook Ger Schans overleden. Ger heeft vele jaren in onze kantine achter de bar geholpen en stond altijd klaar met een patatje en kroketje voor de kinderen. De vereniging mist deze supervrijwilligers enorm.

Alleen met voldoende vrijwilligers kunnen hoogtepunten worden gerealiseerd zoals de twaalf U15 teams die streden op 27 en 28 maart, 1ste en 2de paasdag, op het terrein van Excelsior om de Rotterdam Football Cup. Naast de drie Rotterdamse BVO’s waren onder meer teams aanwezig van PSV, Club Brugge en FC Nordsjaelland; Chelsea moest op het laatst afzeggen. Traditioneel hoogtepunt is natuurlijk de familiedag, waarop de moeders en vaders de voetbalschoenen mochten aantrekken en hun voetbalkwaliteiten laten zien bij een mini-voetbaltoernooi. Scherpschutters mochten proberen een bierkratje van de lat af te schieten en er waren kraampjes waar van alles kon worden gegeten en waar (voetbal)kleding te koop was. Met de loterij zijn vet coole prijzen gewonnen.

Ook de talentendag was weer een ongekend succes, niet in het minst vanwege de meer dan 1000 inschrijvingen. Verder werd door en voor de A1-selectie een krachthonk ingericht onder de tribunes van het stadion, zijn Patrick de Bruijne en Jeffrey Bastein geslaagd voor de cursus Trainer/Coach 3 (jeugdvoetbal UEFA C), was er een documentaire over de jeugdjaren van Robin van Persie op Woudestein en hebben de eerste meisjes zich ingeschreven om te kunnen voetballen bij onze vereniging. Ook werd er een TC1 cursus georganiseerd op ons complex met medewerking van ons Hoofd Opleiding, waren er de Excelsior Voetbaldagen waar jeugd zich drie dagen kon richten op het voetballen in een professionele omgeving, was er weer het Kerstklaverjassen en waren er uitjes en etentjes voor trainers, bestuur en kampioenen.

Op bestuurlijk vlak was de eerste grote uitdaging het vinden van een opvolger van onze vrijwillige facility manager John van Tilburg, die al zo vele jaren het complex Woudestein beheerde. Gelukkig werd met het aantrekken van de ervaren Herman Brinkman op adequate wijze voorzien in de enorme hoeveelheid taken die het dagelijks managen van een vereniging tegenwoordig met zich meebrengt.

Daarnaast heeft het bestuur vooral veel overleg gevoerd met de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit over de mogelijke komst van Antibarbari naar Woudestein. En hoewel onze vereniging meerdere keren is gevraagd weer aan te schuiven bij deze besprekingen bleek na meer dan twee jaar praten dat geen der partijen er nog wat in zag. Ondertussen was al wel een begin gemaakt met de plannen voor nieuwbouw op eigen kracht, onder meer in de Adviesgroep Accomodatievernieuwing. Zonder de anderen tekort te willen doen mogen de namen van Bob de Lange, Wim van As en Barbara vd Loo hier niet ontbreken. Inmiddels is een vergunning verkregen en wordt ook een positief besluit verwacht over een te verkrijgen subsidie en lening van de Gemeente Rotterdam. In dit verband werden twee bijzondere algemene ledenvergaderingen gehouden. Op 17 februari 2016 werd ingestemd met concrete stappen voor nieuwbouw; op 4 juli stond het besluit tot oprichting van een stichting die het beheer van de accommodatie ter hand neemt op de agenda. Met beide bestuursvoorstellen werd anoniem ingestemd door de aanwezige leden. Het streven is om snel te starten met de bouw van een viertal kleedkamers. Dit als eerste fase van een lange termijn plan tot vervanging van de huidige gebouwen en de omzetting van de bestaande grasvelden in kunstgrasvelden met als doel een verdere financieel gezonde groei van onze vereniging mogelijk te maken.

Eerder al was de lange procedure doorlopen die onze vereniging het predicaat ‘Sportplus’ opleverde. Dit kwaliteitsetiket betekent dat SC Excelsior zijn zaakjes goed voor elkaar heeft en bovendien een belangrijke maatschappelijke betekenis heeft voor de wijk en de stad.

Verder werd vanuit bestuur en commissie gewerkt aan de vernieuwing van de website. Met dank aan vrijwilliger Wouter van Lieburg van ‘Ongezoet’ kunnen we volgend seizoen een volledig herontwikkelde website in gebruik nemen die weer aan de laatste eisen kan voldoen.

Op zaterdag 25 juni is het seizoen 2016-2017 officieel van start gegaan. Die ochtend stond de selectie van Excelsior voor het eerst op het veld met de nieuwe hoofdtrainer Mitchell van de Gaag. Naast de eerste trainingssessie, die plaatsvond op het hoofdveld van Stadion Woudestein, was er die ochtend van alles te beleven, waaronder de gewilde dwarsgebakken hamburgers van het duo Mels en Carla en diverse andere activiteiten, zoals voetbalspellen onder leiding van Excelsior-trainers, een springkussen en een stormbaan.

Al met al een seizoen waarin de basis is gelegd voor de verdere ontwikkeling van onze vereniging in de richting van zowel de breedte- als de topsport, in een plezierige en veilige omgeving.

Terug naar overzicht