Erelid Jaap Bontenbal overleden

13 September 2016

De heer Bontenbal laat een grote leegte achter bij Excelsior,

de club die hem heel erg veel dank verschuldigd is.

Jaap Bontenbal heeft nagenoeg zijn gehele leven aan onze club gewijd. Hij kwam ruim 75 jaar bij zijn geliefde club (,,Dat is familie van je, dat is je huis, alles’’). Bontenbal begon als jeugdleider, was twee keer voorzitter van Excelsior en trad de laatste jaren op als gastheer in de bestuurskamer.

Helemaal bezeten

Jaap Bontenbal heeft zelf nooit voor Excelsior gevoetbald. Hij trapte alleen op school en op straat tegen een bal. Desondanks werd hij als tiener met het Excelsior-virus aangestoken. ,,We waren verhuisd van de Weteringsingel naar de Oostmaaslaan. Als je die uitwandelt, loop je tegen Woudestein aan. Een van mijn vriendjes was helemaal bezeten van Excelsior en ging vaak kijken. Dat bracht hij op mij over.’’

Jeugdzaken

Na de oorlog ging Bontenbal regelmatig kijken bij zijn neef, die bij Excelsior speelde. Al snel werd hij door de jeugdsecretaris benaderd of hij leider wilde worden van Excelsior C3. Toen Henk Zon in 1952 de voorzittershamer van de club overnam, werd Bontenbal lid van de jeugdcommissie. Acht jaar later werd hij bestuurslid, met als portefeuille jeugdzaken. Dit was het begin van een lange carrière als clubbestuurder.

Goede leerschool

Hij werd in 1963 tweede voorzitter achter de legendarische Henk Zon. Toen die in 1977 aftrad, nam Bontenbal de voorzittershamer van hem over. ,,Dankzij Henk Zon had ik een goede leerschool gehad’’, verklaarde hij. Het waren financieel gezien moeilijke jaren. Excelsior bewees echter opnieuw creatief te zijn. Onder zijn leiding kwam een eerste samenwerking met Feyenoord tot stand en werden zogeheten dubbels gespeeld in de Kuip.

Ongelooflijk blij

,,Een van de mooiste momenten was toen we voor de nacompetitie speelden tegen Telstar. We konden promoveren en de financiële situatie was zo rampzalig dat promotie een absolute must was. Op zo’n moment hoorde je me niet, maar ik zat zachtjes kapot te gaan. Toen het doelpunt uiteindelijk viel, was ik natuurlijk ongelooflijk blij. Ik dacht: als we niet promoveren weet ik niet meer hoe ik het schip drijvende moet houden.’’

Erelid

Vijf jaar achtereen speelde Excelsior daarna in de Eredivisie. In 1987 trad Bontenbal terug als voorzitter en vervolgens zat het erelid van Excelsior nog drie en half jaar in het sectie bestuur van de KNVB. ,,Daarna vond ik het welletjes’’, zei hij rond de eeuwwisseling in een interview. Toen hij in 2004 werd gevraagd om de vacature van voorzitter opnieuw een tijdje in te vullen, was hij desondanks van harte bereid om de club te helpen.

Gastheer

In 2006 werd hij opgevolgd door Nico Janssens en verdween hij definitief naar de achtergrond. Bontenbal was echter een vaste bezoeker van jeugdwedstrijden, vertegenwoordigde het bestuur lange tijd bij thuis- en uitwedstrijden van het tweede elftal en was een uitstekend gastheer in de bestuurskamer tijdens thuiswedstrijden van het eerste. In 2012 werd hij door Excelsior en de businessclub in het zonnetje gezet.

Gevoel voor Excelsior

,,Het gevoel dat ik heb als ik bij Excelsior zit, heb ik bij geen een andere club’’, zei hij in een interview. ,,Alleen daar kan ik juichend opspringen bij een doelpunt. Vanaf mijn twaalfde jaar is dat gegroeid. Ik ben niet iemand die met shirts, petten of sjaals ga lopen. Dat vind ik te veel uiterlijk vertoon. Wat ik voor Excelsior voel zit in me.’’

Terug naar overzicht