Spelen op kunstgras

10 October 2016

Naar aanleiding van alle commotie rond de schadelijkheid van kunstgraskorrels het volgende. De Knvb geeft aan, in lijn met de adviezen van het Rivm, dat er op dit moment geen aanleiding bestaat om het spelen op kunstgras te beëindigen. Ook de Gemeente Rotterdam denkt er als eigenaar van de velden zo over, zo heeft de verantwoordelijk wethouder per brief laten weten.

Daar komt bij dat de velden op Woudestein zijn ingestrooid met een speciale ‘infill’, en niet met de zwarte korrels van ruwe gemalen autobanden. Zo spoedig als hierover meer informatie beschikbaar is, laten wij dat hier weten. Voor nu verwijzen we naar de berichtgeving van de deskundigen. Zie hiervoor de officiële informatie van de knvb op de website met vragen en antwoorden via deze link, en de link naar veel gestelde vragen bij het Rivm.

Hieronder staat de brief die wij van de Knvb verkregen.

Beste bestuurder,

Woensdag informeerden we jullie al over de uitzending van Zembla waarin zij aandacht hadden voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van die uitzending ontvingen we bij de KNVB vragen van verenigingen en signaleren we dat verenigingen (en andere betrokkenen) twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden.

Vragen die wij goed begrijpen. Mede daarom hechten we er waarde aan jullie nogmaals te informeren en aan te geven dat uit eerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En dat de velden dus gebruikt kunnen worden om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, te verrichten door het RIVM, moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die nu bij ons en onze leden liggen.

Maandag zitten we met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. We houden iedereen via de website van de KNVB en per mail op de hoogte van het vervolgproces. Dit bericht kan eventueel op de eigen website worden geplaatst om leden te informeren. We hopen iedereen zo voldoende geïnformeerd te hebben. Voor meer informatie kun je hierbij doorverwijzen naar berichtgeving op KNVB.nl.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

Terug naar overzicht