Terugblik 2016-2017

03 August 2017

Het nieuwe seizoen is begonnen, maar hoe is het onze vereniging het afgelopen seizoen vergaan? Het had het seizoen moeten worden van de eerste concrete stappen van de nieuwe accommodatie, met nieuwe velden en kleedkamers, maar om allerlei redenen moeten we dat tot volgend seizoen bewaren. Het werd wel het seizoen van de meiden. We zouden de tijd nemen om rustig en soliede ook de vrouwelijke medemens te verwelkomen op de velden van onze prachtige club. Maar eenmaal binnen, speelden ze in het voorjaar al in de Knvb-competities, zeer verdienstelijk overig. Andere belangrijke ontwikkelingen deden zich voor in organisatorisch opzicht met de oprichting van de Stichting Sport- en Wijkcomplex Woudestein en Excelsior Jeugdopleiding bv. Groot dieptepunt was het overlijden van ons erelid Jaap Bontenbal.

Sportief gezien was het een heel redelijk jaar, waarbij alle teams zich tenminste hebben gehandhaafd op hun niveau. Kampioenschappen waren er voor JO13-3 in de 4e klasse en J011-10 in de 10e klasse. Mooie eerste plaatsen werden ook bereikt door JO19-1 (1e divisie), J012-1 (O12-reeks) in hun voorjaarscompetities. Ook de mooie 2e plaatsen van JO9-1 (hoofdklasse), JO11-8 en JO11-9 (beide 7e klasse) mogen niet onvermeld blijven. Bij de meisjes deed MO11-1 het uitzonderlijk goed, maar zij kregen vanwege de late instroom geen officiële plaats in de competitie toegekend.

In onze interne competities werd Bayern Munchen de kampioen van de Excelsior Champions League, na een mooie finale in het stadion tegen Celtic. De Excelsior Europa League werd gewonnen door Real Madrid, na een bloedstollende eindstrijd tegen KV Mechelen. De finale om de Excelsior World Cup werd een derby van de lage landen: Belgie won van Holland. Nieuw was de deelname van meisjesteams als Heerenveen, AZ en Roda JC, die uitstekend partij boden aan de jongens. Tenslotte nog de Excelsior 7×7 competitie voor 30+. Hier wist in de 24ste editie opnieuw Old Stars te winnen waardoor ze naar het aantal overwinningen als ‘all time greatest’ kunnen worden aangemerkt. Net als vorige zomer ging de Gertjan Terlouw wisselbokaal van de 25ste editie naar Boca Senior, na een overwinning op – wederom – Old Stars. In het onderstaande zijn alle resultaten nog eens op een rijtje gezet.

In bestuurlijk opzicht kan worden geconstateerd dat er een aantal belangrijke stappen gemaakt zijn. Zo werd Joris de Caluwé door de algemene ledenvergadering benoemd als vierde bestuurslid, met de portefeuille commerciële zaken. De door hem opgezette Commissie Sponsorzaken werkt hard aan de verdere versterking van de financiële draagkracht van de vereniging. Eerder had ook Bob de Lange, als adviseur van het bestuur, al meegeholpen, onder meer met de verbouwing van de kantine en de opzet van de BV voor de opleiding en de Stichting voor de accommodatie. Voordat hij bij ons als als bestuurslid kon worden benoemd was hij al secretaris geworden bij de SBV Excelsior, waar hij inmiddels de voorzittershamer hanteert. Ten behoeve van de vernieuwing van de accommodatie werd een veeleisend subsidietraject bij de gemeente Rotterdam gestart, met als bijeffect een bestuurlijke en financiele doorlichting door het Waarborg Fonds Sport. Op basis hiervan, en in aanvulling op de accreditatie tot SportPlus-vereniging, weten we nu in elk geval wel dat we het allemaal goed hebben geregeld. Nadat uiteindelijk met veel vertraging de bouwsubsidie werd verleend, kon worden begonnen met de realisatie van vier kleedkamers, als eerste fase van de vernieuwing van het complex. Vervolgens was er opnieuw sprake van veel vertraging. Vertraging met de bouw, nadat de overeen gekomen bouwer zich een week voor aanvang terugtrok, vertraging met de nieuwe bouwer omdat er allerlei zaken niet gingen zoals verwacht en vertraging met de vergunningen, omdat de tweede verdieping niet paste in de gedachten van de welstandcommissie van Kralingen. Dit laatste ondanks de volledige instemming van alle partijen in de omgeving.

Ook bij de aanleg van de nieuwe kunstgrasvelden was sprake van vertraging. Zou eerst de kans bestaan dat het bij aanvang van het seizoen allemaal geregeld was, vervolgens bleek er tijdens de winterstop nog steeds niets te zijn gebeurd. Bovendien was de omvorming van het trainingsveld naar kunstgras opeens niet meer zo zeker. Wel zou toch in elk geval voor Pasen veld 2 en ook het bestaande Wetra-veld zijn aangelegd. De laatste berichten zijn dat pas eind september veld 2 en veld 4 van een nieuwe kunstgras laag zijn voorzien en dat we ten minste nog een jaar moeten wachten op kunstgras op veld 3. Voordat ook de volgende fase van de bouw van de accomodatie begint, zullen er nog heel veel goals gescoord worden op Woudestein.

De hoogtepunten van afgelopen seizoen zijn terug te lezen onder ‘nieuws’ op onze volledig vernieuwde website. Dankzij de medewerking van Wouter van Lieburg van het bekende Rotterdamse bedrijf ‘Ongezoet’ kon onze website worden omgezet naar een nieuw jasje in de stijl van SBV Excelsior. Met de omzetting van het onderliggende Joomla-besturingssystem naar WordPress is ook een aantal voordelen gerealiseerd voor degenen die de website van inhoud voorzien. Met de Excelsior App waar alle programma’s in staan, voldoen we weer aan alle eisen van moderne communicatie. Een ander belangrijk hoogtepunt was de uitbreiding en verfraaiing van de kantine die vorige zomer al werd gerealiseerd. Behalve loungen kunnen de bezoekers nu ook buiten, overdekt, naar de wedstrijden kijken.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 28 november werd uitgebreid gesproken over de positieve ontwikkelingen bij de club. Zo konden we ook dit jaar weer financieel quitte spelen, overigens zonder dat er gereserveerd kon worden voor de nieuwbouw. De tegenwoordige eisen die aan een vereniging als de onze worden gesteld kosten wel heel veel geld! Het bestuur kreeg verder complimenten van SBV-voorzitter Albert de Jong voor de wijze waarop het zich opstelt in de kunstgrasdiscussie. Geen paniek maar kijken wat er werkelijk aan de hand is. Gelukkig liggen er op de Excelsiorvelden geen gemalen autobanden als vulsel van het kunstgras, maar een speciaal gekleurd rubbergranulaat. Voorzitter/penningmeester Cock van Zanten werd unaniem herkozen voor een termijn van drie jaar en verder kreeg Joris de Caluwé het vertrouwen van de aanwezige leden voor een bestuursfunctie. Jubilarissen en Excelsior-iconen Piet de Kramer en Sjaak Roggeveen werden gehuldigd voor hun lidmaatschap van respectievelijk 60 (!) en 25 jaar.

Bijzonder dit seizoen was dat er een heus feest werd georganiseerd voor alle volwassen leden en hun ouders. Met muzikale omlijsting van DJ Raas en het quizmasterschap van Max Christern werd het een heel gezellige party, die tot in de late uurtjes doorging. Ook was er dit jaar weer een overweldigende belangstelling voor de talentendag, nu voor het eerst ook voor meisjes. Met Pasen werd voor de tweede keer in successie de internationale Rotterdam Football Cup op ons terrein gespeeld. Een prachtige gelegenheid voor ons Onder 15 team om zich te meten met onder meer Chelsea, West Ham, Club Brugge, Vancouver Whitecaps, en ook Feyenoord en Sparta. Een langere traditie heeft de finaledag voor alle jeugdteams uit de interne competities. Deze zonovergoten dag op 10 juni in het stadion, was wederom een groot succes. Onder luide aanmoedigingen van de ouders speelden de kinderen onder hoogspanning voor het moment dat hen de felbegeerde beker werd uitgereikt. Het seizoen werd op 24 juni afgesloten met de traditionele familiedag waar kinderen zich konden uitleven in verschillende spelletjes en wedstrijden. Ook de ouders kwamen in actie en de dag werd afgesloten met een wedstrijd tussen de veteranen en een team van trainers. Opmerkelijk daarbij was dat het trainersteam, gecoached door onze voorzitter, niet wist te winnen van de door dezelfde voorzitter doorgaans als uitermate zwak begaafd betitelde veteranen. Er wordt gefluisterd dat het allemaal aan de keeper lag…

Verder:

  • Tekende Dogucan Haspolat en contract als eredivisiespeler, waardoor hij naast Luigi Bruins en Ryan Koolwijk de jeugdopleiding nog meer glans geeft;
  • Nam de jongste jeugd weer met veel plezier deel aan het Sinterklaasfeest in Stadion Woudestein;
  • Speelde een gemengd veteranen/trainersteam tegen een team van oud Excelsior profs tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie;
  • Zijn Noël Cabral, Alexander Meijer, Ger Kattestaart, Mark Bresser, Vino Fernandes en Kevin Colla geslaagd voor hun UEFA-C /trainer-coach III examen;
  • Werd een workshop slaapefficiëntie verzorgd voor de jeugd en hun ouders;
  • Konden er zo’n 30 nieuwe vrienden van Sportclub Excelsior worden bijgeschreven bij de Vriendenloterij, na een belronde met vrijwilligers van de sponsorcommissie;
  • Werd de eigen Facebook pagina ‘Sportclub Excelsior’ geopend;
  • Werd opnieuw een voetbalschool en een driedaags profkamp georganiseerd;
  • Kon het assortiment in de kantine worden uitgebreid, onder meer met heerlijke broodjes;
  • Heeft onze loterij weer zoveel extra inkomsten binnengebracht dat we het seizoen met zwarte cijfers kunnen afsluiten.
  • Werd meegedaan aan een fiks aantal toernooien waarbij diverse overwinnimgemn werden genoteerd;
  • Werd een even zo fiks aantal toernooien georganiseerd en werd onderdak verleend aan scheidsrechtersvereniging en LaCross van de Erasmus Universiteit;
  • Leidt de extra drukte door de groei van onze vereniging ertoe dat uitbreiding van het beherend personeel bittere noodzaak wordt.

Helaas zijn er ook dieptepunten te melden, waarbij het overlijden van ons erelid Jaap Bontenbal, die zo’n 75 jaar actief was voor onze club, wel het belangrijkst is. In 1963 werd hij tweede voorzitter achter zijn vriend Henk Zon, die hij in 1977 opvolgde. Nadat hij in 1987 aftrad vervulde hij die rol opnieuw enkele tijd voor de nu afgesplitste proftak in 2004. En al deze tijd bleef hij bijna elke zaterdag aan de lijn te vinden bij de wedstrijdjes van de jeugdafdeling. Zeer terecht is de nieuwe bestuurskamer van de SBV Excelsior naar hem vernoemd. Een ander dieptepunt is de ziekte waarmee onze medewerker John Goud te maken kreeg, waardoor veel van zijn taken op het bordje terecht kwamen van de al erg drukke Herman Brinkman en vrijwiliggers Roël Richters, Gerard Ketel en Mels Fok. Aan een oplossing wordt gewerkt.

Tenslotte, hoewel dus niet alle plannen al konden worden gerealiseerd, zijn er wel een viertal prachtige kleedkamers gebouwd en zal in het nieuwe seizoen gebruik gemaakt kunnen worden van een gerenoveerd veld 2 en nieuw kunstgras op veld 4. Na maanden van voorbereiding zou ook de tweede verdieping op het nieuwe kleedkamergebouw er nu moeten komen. Dit alles om ons groeiend aantal leden te laten genieten van de faciliteiten die van een club als Excelsior mag worden verwacht.

 

Resultaten van de teams

 

Knvb-competities

Senioren 1 (3e klasse) 8e

Veteranen 1 (1e klasse) teruggetrokken

Veteranen 2 (2e klasse) 11e

 

Jo19-1 (Voorjaar 1e divisie) 1e

Jo19-2 (2e klasse) 7e

 

Jo17-1 (Voorjaar 1e klasse) 5e

Jo17-2 (2e klasse) 4e

Jo17-3 (4e klasse) 6e

Jo17-4 (4e klasse) 6e

Jo16-1 (O16 landelijk) 6e

 

Jo15-1 (O15 landelijk) 6e

Jo15-2 (2e klasse) 5e

Jo15-3 (4e klasse) 2e

Jo15-4 (4e klasse) 5e

Jo15-5 (6e klasse) 4e

 

Jo13-1 (1e divisie) 11e

Jo13-2 (1e klasse) 7e

Jo13-3 (4e klasse) 1e

Jo13-4 (5e klasse) 5e

J012-1 (voorjaar O12) 1e

 

Jo11-1 (voorjaar) 3e

Jo10-1 /J011-3-4 (najaar)

Jo11-5 (1e klasse) 7e

Jo11-6 (3e klasse) 3e

Jo11-7 (7e klasse) 5e

Jo11-8 (7e klasse) 2e

Jo11-9 (7e klasse) 2e

J011-10 (10e klasse) 1e

 

Jo9-1 (hoofdklasse) 2e

Jo9-2 (1e klasse) 7e

Jo9-3 (11e klasse) 3e

 

Mo-11-1 (bovenaan)

Mo 11-2 (2e klasse) 4e

 

Excelsior Champions League:

  1. Bayern Munchen
  2. Celtic
  3. Manchester United
  4. FC Porto
  5. Southampton
  6. AC Milaan
  7. Schalke 04
  8. Barcelona

 

Excelsior Europa League:

  1. Real Madrid
  2. KV Mechelen
  3. AS Roma
  4. Juventus
  5. Borussia Dortmund
  6. Anderlecht
  7. Benfica
  8. Manchester City

 

Excelsior World Cup:

  1. Belgie
  2. Holland
  3. Engeland
  4. Spanje
  5. Duitsland
  6. Mexico
  7. Uruguay
  8. Argentinie
  9. Brazilie
  10. Nigeria
  11. Chili
  12. Italie

 

Excelsior 7×7 24ste editie, najaar 2016

 

EREDIVISIE

1             Old Stars

2             Boca Seniors

3             USP

4             Rosso Neri

5             EFC

6             Real Barca

7             Axiplan

8             ADP

 

EERSTE DIVISIE

1             Kein Geloel

2             MVDW

3             Eneco Energy Trade

4             Kralingen

5             Cee Een

6             Brasserie Woudestein

7             Voorheen Essae 2

8             Antibarbari Senior

 

TWEEDE DIVISIE

1             Voorheen Essae 1

2             Perfect Groep

3             Tropics

4             Multiarea

5             OJK

6             De Borst Vooruit

7             Rietjes Favorieten

8             Scousers

 

DERDE DIVISIE

1             Groenendijk Vloeren

2             FC Rotterdam

3             Germinal

4             The Shooters

5             ViadenBerg

6             KVDP

7             Team Weber

8             De 7 Wereldwonderen

 

Exclsior 7×7 25ste editie, voorjaar 2017

 

EREDIVISIE

1             Boca Seniors

2             Old Stars

3             EFC

4             Kein Geloel

5             Stoffel & Friends

6             Rosso Neri

7             MVDW

8             Real Barca

 

               EERSTE DIVISIE

1             Perfect Groep

2             Tropics

3             Eneco Energy Trade

4             Multiarea

5             Voorheen Essae 1

6             ADP

7             Axiplan

8             Kralingen

 

TWEEDE DIVISIE

1             Cee Een

2             Antibarbari Senior

3             Voorheen Essae 2

4             Brasserie Woudestein

5             Groenendijk Vloeren

6             Germinal

7             FC Rotterdam

8             OJK

 

DERDE DIVISIE

1             De Borst Vooruit

2             The Shooters

3             Rietjes Favorieten

4             ViadenBerg

5             KVDP

6             Scousers

7             7 Wereldwonderen

8             Team Weber

 

 

Terug naar overzicht