Excelsiorianen blijven actief

02 July 2018

Ondanks dat de zomerstop inmiddels is ingegaan, werden er in en buiten het Sportcomplex van de Sportclub Excelsior door verschillende mensen van Excelsior sportieve prestaties geleverd.

Het begon allemaal op vrijdag de 29e juni; onze trainer van de O16, Ronald van der Helm had, samen met zijn echtgenote Nancy en nog wat vrienden, het euvele plan om, samen met een groot aantal andere mensen, een fietstocht te maken van Scheveningen naar Den Burg op Texel. Deze gesponsorde tocht, die voor de 10e keer werd gehouden, was niet zomaar een opwelling, het was bedoeld om geld in te zamelen voor het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

Na een zware tocht met veel tegenwind, bereikten zij Den Helder en werd de overtocht naar Texel per boot gemaakt (ff bijkomen voor de deelnemers). Eenmaal aangemeerd op het eiland Texel, moest er nog een stukje van een kilometer of 12 gereden worden tot de plaats van bestemming.

Al met al bleek het een mooie tocht voor een mooi doel geweest te zijn; een buitenspeeltuin voor het Kinderziekenhuis, waarvoor bij de start al een bedrag van ca. 50.000 Euro door de sponsoren van de rijders was gedoneerd.

Zaterdag 30 juni vond het jaarlijkse voetbaltoernooi van Pro Excelsior, de supportersvereniging, plaats. Dit ter gelegenheid van de eerste training voor de eredivisie van het eerste SBV-elftal. Een van de 10 deelnemende teams, met onder andere teams met supporters van Veendam en Volendam, waren veteranen van Sportclub Excelsior, onder aanvoering van Jacko van Ast en met Ronald Provoost als slot op de deur. Het team, aangevuld met spelers van de interne 7 x 7 competitie, bleek zeer goed op elkaar ingespeeld. Na een zinderende finale, waarbij tactisch inzicht de doorslag gaf, werd gewonnen van het team van Volendam en kon de felbegeerde beker op Woudestein blijven. Na de wedstrijden werd door Carla van Ardenne de barbecue verzorgd, met hulp van Amber en Nina en steun van Mels Fok en Gerard Ketel,  en kon uiteindelijk deze mooie dag worden afgesloten.

En toen was het zondag 1 juli, de dag van de Ronde van Kralingen, het, van oudsher mede gesponsord door Excelsior4All en Excelsior Hospitality and Events, wielerspektakel in en rond de Kralingse Lusthofstraat dat wordt georganiseerd door Niels Ligthart.

Dit jaar was er een extra hoogtepuntje voor een van de kantinemedewerkers van de Sportclub Excelsior, Koos Zwildens. In het verleden was hij een begenadigd wielrenner, waarover hij graag met de bezoekers van de kantine praat. Dit leidde ertoe dat men hem uitdaagde deel te nemen aan de Veteranenrace van de Ronde. Spontaan als hij is, ging hij op deze uitdaging in, met gevolg dat hij na zeker 50 jaar weer op de racefiets stapte.

Helaas was hij niet de allersnelste, wat gezien zijn leeftijd van 76 jaar ook niet werd verwacht, maar hij heeft wel de hele race uitgereden. Bij de finish werd hij uitgebreid geïnterviewd door de spreekstalmeester van het evenement en toegesproken door oud burgemeester en Excelsiorfan Ivo Opstelten. Deze bleek in zijn jonge jaren, ooit eens achter Koos aan te hebben gefietst…Groot respect voor onze Koos voor zijn prestatie. Dank ook aan meefietsend bestuurslid Joris de Caluwe, die voor Koos een schitterende vintage fiets had geregeld.

Behalve Koos waren er nog veel meer Excelsiorianen actief tijdens de diverse races van de Ronde van Kralingen. Meer dan genoeg om te besluiten volgend jaar allemaal zelf een kijkje te komen nemen…

 

Terug naar overzicht