Verslag FC IJsselmonde – SC Excelsior 1

23 September 2018

22 september: 6-2 (2-1)

Het nieuwe Sportpark Olympia aan de Buitendijk op Rotterdam Zuid is een geweldig mooi complex geworden. FC IJsselmonde was de eerste tegenstander bij de start van de competitie voor SC Excelsior Rotterdam AM1. De voorbereiding richting de competitie gaf al aan dat voor elke punt in elke wedstrijd gestreden zal moeten worden. Het nieuwe team met veel jonge spelers heeft in potentie goede spelers lopen. De kunst is om een hecht team te worden, met spelers die elkaar steeds beter gaan begrijpen.

De eerste 20 minuten ging de wedstrijd gelijk op tegen een ervaren ploeg wat FC IJsselmonde is. Excelsior was niet echt gevaarlijk en over en weer was er balverlies. IJsselmonde kreeg meer grip op de wedstrijd, waar het tempo van Excelsior te laag was. De snelheid van de flanken werd door het team te weinig benut. Tot de 30e minuut was er niets aan de hand. IJsselmonde scoorde uit een situatie waarbij Excelsior niet scherp genoeg was de 1-0. Het ontbreken van scherpte en sneller omschakelen werd in de 37e minuut een voordeel voor IJsselmonde. De 2-0 stond op het scorebord. Regelmatiger werd gebruik gemaakt van de snelle omschakeling van Excelsior en had IJsselmonde stevige overtredingen nodig om de aanval te stoppen. Positief blijven en scherper duels spelen hielp het team en vlak voor rust scoorde Gary met een strak afstandsschot de 2-1.

In de rust werden de afspraken tegen het licht gehouden en de wijze waarop in de eerste helft zaken verliepen. Het aanvalsplan werd aangescherpt en taken werden nogmaals verduidelijkt. Twee omzettingen in het team werden doorgevoerd om dit kracht bij te zetten. Nadruk zat op hoger tempo en beter inspelen zodat er minder snel balverlies ontstond. En gebruikmaken van de flanken. In de 54e minuut werd er roet in het eten gegooid. IJsselmonde ging met de aanwezige ervaring goed om met het spel van Excelsior en scoorde de 3-1. Hierna kreeg Excelsior het lastig. Het minder goed uitvoeren van afspraken, elkaar nog onvoldoende aanvoelen en begrijpen, was voor IJsselmonde genoeg om te komen tot een 6-1 voorsprong. Dat Excelsior kwaliteit aan boord heeft is geen twijfel. Een prima aanval en combinatiespel zorgde Aron voor de 6-2.

Een goed les om te zien waar het team aan moet werken. Komende dinsdag oefent een combinatieteam van AM1 en 2 uit bij FC Dordrecht AM1 en wacht zaterdag 29 september om 15:00 uur de zware thuiswedstrijd tegen Zwarte Pijl.

Eerder al werd het bekerprogramma gespeeld, waarvan hieronder verslag wordt gedaan.

Bekerwedstrijd Gouderak 1 – Excelsior Rotterdam AM1 (0-1) 3-1

Voor Excelsior Rotterdam AM1 begon vandaag de poulefase van de KNVB beker in en tegen Gouderak. De opstelling van Gouderak gaf aan dat het een lastige wedstrijd zou worden. Gouderak startte met de 1-5-4-1 opstelling waardoor het vrij lastig werd om de ruimte in en rond de 16 meter in te spelen. Flankspel met een hoge spelsnelheid was het antwoord hierop. Dit ging prima en in de 6e minuut scoorde Aron uit een voorzet van Martijn de 0-1. Het team ging op zoek naar de 0-2 en Gouderak werd niet echt gevaarlijk. Excelsior speelde verzorgd en kwam regelmatig in de 16 meter van de tegenstander. Een prima keeper van Gouderak en net niet scherp genoeg zijn in de afwerking voorkwam een uitbouw van de voorsprong. In de rust bleek dat Daniel, Mika en Aron geblesseerd waren geraakt. Verzorgster Iris gaf aan dat deze jongens niet verder konden spelen. Excelsior werd gedwongen om vroegtijdig alle wissels te gebruiken.  In de tweede helft speelde Gouderak een stuk verder van de eigen zestienmeter en zette sneller druk op de verdediging van Excelsior. Door de omzetting was het ritme van opbouw en aanval iets anders, waardoor een aantal ballen soms niet goed aankwamen. Calvin kwam in de eerste 5 minuten 1 op 1 op de keeper, maar het lukte niet om de voorsprong uit te bouwen. Gouderak deed er een schepje bovenop en rook dat er meer in zat. Tot de 79e minuut werden zij wel gevaarlijk, maar zonder resultaat. Door onoplettendheid in de verdediging van Excelsior kreeg de spits van Gouderak de kans om de 1-1 te maken. Dat was een behoorlijke tik voor het team van Excelsior en werd het spel minder. De linies sloten minder goed aan en persoonlijke irritaties kregen vat op het team. Ondanks deze tegenslag werd hard gewerkt om tot scoren te komen. Uit een vrije trap in de 79e minuut wist Gouderak de 2-1 te maken. Om een gelijkspel eruit te halen, werden meer risico’s genomen en was de organisatie van het team minder aanwezig. In de 89e minuut maakte Gouderak de 3-1 wat tevens de eindstand was. Gezien de voorbereiding van het 1e team jammer genoeg een verliespartij. Maar wel een wedstrijd waar het team van kan leren.

Op 11 september staat een oefenwedstrijd tegen Sparta AM1 thuis op Woudestein in het programma.

15 september om 15:00 uur de tweede Bekerwedstrijd thuis tegen Be Fair 1.