Oud-doelman Arie den Hertog, meer dan 76 jaar lid van Excelsior, overleden

14 August 2019

Arie den Hertog is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. De legendarische oud doelman van Excelsior was sinds 1943 lid van de club en speelde tussen 1951 en 1964 280 wedstrijden in het eerste elftal van de Rotterdammers.

Ik wil in de goal!
Twee jaar geleden werd Arie den Hertog geportretteerd in het toenmalige keepersshirt van Excelsior voor het businessmagazine van de club. In de bijbehorende tekst vertelde de voormalig doelman hoe hij bij Excelsior terecht was gekomen: ,,Ik ben in 1943 lid geworden. Ik werd twaalf en heb me meteen aangemeld als keeper. Ik kwam bij bestuurslid Jo Bak en zei: Ik wil in de goal!’’

Celeritas
Eerder vertelde hij al eens dat hij als jong ventje op straat ook altijd in het doel werd gezet. ,,Dat heb ik van mijn vader. Die was keeper in het aller eerste elftal van Celeritas – de voorloper van Feyenoord – dat aan de competitie deelnam. Ze speelden toen op het Afrikaanderplein. Ik had overigens ook wel graag willen voetballen, maar het is de vraag of ik dan het eerste elftal had gehaald.’’

Betaald voetbal
Dat lukte hem als doelman wel. Op 30 september 1951 debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen VUC (1-2). Zijn hoogtepunt beleefde hij naar eigen zeggen in 1952, toen Excelsior promoveerde naar de eerste klasse. Twee jaar na die promotie behoorde Den Hertog ook tot de eerste lichting betaald voetballers bij Excelsior. ,,Er veranderde niet zo veel in het begin. We speelden in een team met allemaal jongens die al sinds de jeugd voor Excelsior voetbalden’’, zei Den Hertog hierover.

Voorwaarden
In 1961 besloot de doelman van Excelsior zijn maatschappelijke carrière – hij was werkzaam voor een grote liftenfirma – voorrang te geven. Hij stopte bij het eerste elftal, maar toen de prestaties tegenvielen, werd hij al snel weer benaderd. Op aanraden van teamgenoot en boezemvriend Dick van den Polder werd Den Hertog benaderd voor een terugkeer onder de lat. Den Hertog had enkele voorwaarden, maar die werden met voorzitter Henk Zon geregeld.

Doel schoonhouden
De zondag erna, op 17 december 1961 in de thuiswedstrijd tegen Scheveningen Holland Sport (SHS), keerde hij terug. Toeval of niet, maar Excelsior won met 4-0. Den Hertog: ,,Daarna gingen we steeds beter spelen. Op een bepaald moment was er geen doorkomen meer aan. Dat was puur een kwestie van vertrouwen. Zelf hoefde ik niet op de voorgrond te treden. Ik wilde simpelweg zo min mogelijk fouten maken. Geen trucs of superduiken, maar gewoon mijn doel schoonhouden.’’

Intuïtie
,,Ik probeerde met zo weinig mogelijk spats, zoveel mogelijk ballen tegen te houden’’, zei hij over zijn keepersstijl. ,,Ik keepte eigenlijk zoals mijn boezemvriend Dick van den Polder voetbalde: op intuïtie. Ik was geen lijnkeeper, maar probeerde de hele zestien te beheersen. Als er een voorzet kwam, stormde ik soms een heel eind mijn doel uit om de bal weg te stompen of te grijpen. Ik probeerde zo weinig mogelijk moeilijk te doen, maar wel om bepaalde gevaarlijke situaties voor te zijn.’’

Veteranenteam
Arie den Hertog, die ook twee seizoenen voor Sparta uitkwam, maar altijd lid bleef van Excelsior, speelde na zijn carrière nog jaren in het beroemde veteranenteam van Excelsior. Met mannen als Arie Vermeer, Piet de Kramer, Henk Schouten en Gerard Weber werden zij vele malen kampioen. In 2018 was hij 75 jaar lid van Excelsior. Hij bleef de club volgen, maar vanwege zijn gezondheid bezocht hij de laatste jaren steeds minder wedstrijden van het eerste elftal.

Terug naar overzicht