Terugblik seizoen 2018 – 2019

19 August 2019

Het nieuwe seizoen staat op het punt te beginnen. Het is te hopen dat de resultaten van het vlaggenschip van de club in de Keukenkampioen-divisie voldoende zijn om direct weer terug te keren naar de eredivisie, en dat de degradatie van SC Excelsior 1 ook ongedaan kan worden gemaakt. Als we terugkijken naar het afgelopen seizoen, zijn dat toch de grootste dieptepunten geweest.  Voor wat betreft de hoogtepunten waren er geweldige uitschieters. SBV Excelsior onder 13 werd indrukwekkend kampioen na een verdiende thuisoverwinning van maar liefst 5-1 tegen Cambuur Leeuwarden. Sportclub Excelsior JO17-3 werd eveneens overtuigend kampioen. Jammer dat Nieuwerkerk niet ook aan de zegekar gebonden kon worden, maar ondanks goed terugkomen werd het in de laatste thuiswedstrijd uiteindelijk toch 4-5. Ook een prachtige prestatie waar Excelsior enorm trots op is, leverde het opleidingsteam van Onder 15. Het zal volgend seizoen weer op het hoogste niveau uitkomen. Voor het overige presteerden de meeste teams uit de diverse Knvb-competities redelijk in overeenstemming met de verwachtingen.

Individueel was er het succes voor onze jeugdspeelster Janet de Roos, die werd opgenomen in de selectie van door de Knvb aangewezen speelsters voor het Nederlands Elftal van onder 15 jaar. Ook Jennifer Santos werd uitverkoren, vrouwen U15 coach, Mr. José Paisana, van de Portugese voetbalbond (FPF) had deze speelster van de JO14-2M, uitgenodigd voor de oefenwedstrijd tussen Portugal U15 en Wales U15 van 17 tot 20 december 2018.

Het eerste elftal sloot het toch wel dramatische seizoen af met een welverdiend hapje en drankje voor de spelers die Sportclub Excelsior 1 en 2 met hangen en wurgen naar het einde van het seizoen wisten te brengen. Hiermee werd de zomerstop ingeluid. Verzorgster Iris had lekker gekookt en drankjes waren ook in voldoende mate aanwezig. Op deze avond waren de meeste spelers voor het volgende seizoen ook aanwezig. De verwachtingen groeien voor het nieuwe seizoen. Daarbij zal zeker ook weer de “Pupil van de Week” zijn opwachting maken. Onder begeleiding van teammanager Ronald Puzkar mag iedere thuiswedstrijd een pupil de wedstrijd van SC Excelsior 1 van dichtbij meemaken. Omkleden in Excelsior kleding, mee naar de scheidsrechter, de voorbespreking van het 1e team, warmlopen en alles opruimen. Dan met de scheidsrechter en de wedstrijdbal als eerste het veld op. In de line up handen schudden met de spelers. De tos winnen voor het team en dan de aftrap nemen……om uiteindelijk bij de tegenstander te scoren. Op de bank de wedstrijd bekijken, met snoepjes van Iris en onder een deken als het koud was. En dan als afsluiting een patatje eten en een echte Excelsior bal met de handtekeningen van het 1e team betaald voetbal krijgen. En alles wordt ook nog eens vastgelegd voor de website! Een mooi initiatief om de jongste en oudste spelers van onze club tot elkaar te brengen.

Ook de 7×7-competitie voor 35-plussers was weer onverminderd populair. De wachtlijst bleef onverminderd lang en de kantine onverminderd gezellig op de donderdagavonden. Het toernooi werd het eerste half jaar, voor de vijfde keer gewonnen door Boca Senior. Na een zinderende finale tegen Real Barça kreeg aanvoerder Raymond de Waard de felbegeerde trofee uit handen van 7×7-commissielid Michiel Houdijk uitgereikt. Het team kwam daardoor gelijk met de mannen van de Old Stars die dit keer vierde werden. In de eerste divisie won OJK/BWT, in de tweede divisie CEE EEN en in de derde divisie was het ViadenBerg dat zich de cup mocht toe-eigenen. De Grote Excelsior-7×7 Poedelprijs kwam naar goede gewoonte in het bezit van Team Weber, wat ook het geval wasm,k ,./ in het tweede half jaar in juni. Nu was het Real Barςa, dat met veel overmacht beslag wist te leggen op de Gertjan Terlouw wisselbokaal. In de finale van de eredivisie won het van “all time greatest “ Old Stars”. De 1e divisie werd gewonnen door MVDW, de 2e divisie door Tropics en de 3e divisie door nieuwkomer Venour. Maar ook de andere 27 teams speelden – in droog weer – hun eigen eindfinales, waarna ze allemaal een leuke prijs in ontvangst konden nemen.

Dit keer waren de finales van de interne jeugdcompetities onderdeel van de familiedag. Hiermee werd op zaterdag 15 juni het seizoen afgesloten. Het werd zo een echte voetbaldag, met wedstrijden tussen de verschillende jeugdteams en een heus toernooi voor de ouders. Het werd wederom een erg gezellige dag, waarbij het rad van fortuin overuren draaide… De finales werden uiteindelijk toch weer allemaal in het stadion afgewerkt. Voor ons gelukkig, ging de commerciële activiteit die op de finaledag gepland stond niet door, waardoor ouders en andere belangstellenden als vanouds weer vele bloedstollende finales vanaf de tribunes konden aanschouwen. Kampioen van de Champions League werd Barcelona. In een vreselijk spannende finale met AC Milan was de eindstand 4-4, waarna uiteindelijk de strafschoppenserie de winnaar aanwees. In de lijn van verwachting werd kampioen van de Europa League het team van Benfica, dat al het hele seizoen goed voetbal laten zien. De World Cup tenslotte viel ten prooi aan Brazilië, na een zinderende partij tegen Mexico. En dat terwijl van Brazilië een van de spelertjes heeft meegedaan bij de tegenstander. Tijdens de uitreiking van de bekers aan alle Excelsior-kanjers leek het wel of de Coolsingel volstroomde, zoveel enthousiasme verzamelde zich op het veld. Iedereen was daar om het hoogtepunt van het seizoen te aanschouwen, namelijk de grote bordes scène bij het uitreiken van de prijzen en vastleggen door Amber van alle teams op de foto’s voor de website.

Verder werden er ook weer heel erg veel toernooien bezocht met doorgaans heel aardige resultaten. Ook onze eigen toernooien maken een ongekende bloei. De samenwerking met de “Sport Chain” organisatie wordt steeds intensiever. Na het succes van de Rotterdam Footballcup voor Onder 15-teams van vorige jaren heeft de samenwerking nog tot twee extra toernooien geleid op ons eigen Woudestein. Zo werd ook in 2018-2019 ons complex weer het toneel waar vele internationale jeugdteams hun opwachting maakten. In het Paasweekend vond op 1,2 en 3 april het toernooi om de Rotterdam Football Cup voor Onder 15-teams plaats. Hier streden jeugdteams van grote clubs als Excelsior, Tottenham Hotspur, Atletico Madrid, Slavia Praag, Brondby IF, Vancouver Whitecaps, Hajduk Split, Az en ook Sparta om de winst in een prachtige ambiance. Het mooie weer bracht een prachtige editie met heel veel topvoetbal door toekomstige sterren. Iedereen was van harte welkom om er tegen een geringe entreeprijs getuige van te zijn. Op zaterdag en zondag 1 en 2 juni werd het onder 11 toernooi gehouden. Deelnemende teams aan deze Sport Chain Cup waren onder meer Juventus, Inter Milan, Southampton, PSV, AZ, Sparta en natuurlijk SBV en SC Excelsior. Ook Excelsior 4 All was met een eigen team vertegenwoordigd! Laatste toernooi betrof de Onder 13 teams die op 17 en 18 augustus een internationaal toernooi afwikkelden.

Ook was op woensdag 10 april het traditionele toernooi om de Bolleboffen Bokaal te gast bij Sportclub Excelsior. Vele andere Rotterdamse clubs waren ons al voorgegaan in dit bekende Rotterdamse penalty-toernooi voor Onder 12-teams. Na een goede start lukte het onze 5 beschikbare spelers van JO12 uiteindelijk om 6 van de 15 penalty’s te benutten. Winnaar werden we daarmee niet, maar het doel werd wel bereikt: het Weerstandfonds werd weer een mooi bedrag rijker. Daarvoor moest Mario Been nog wel twee van de drie penalties scoren tegenover Ed de Goeij.

Voor wat betreft de bestuurszaken ging de aandacht, behalve naar de dagelijkse beslommeringen van accommodatie en administratie om de vereniging op de rails te houden, vooral uit naar de plannen voor de toekomst. Er werd geparticipeerd in de gebiedsontwikkling van Woudestein en omgeving, er werden subsidietrajecten vervolgd, er werd samengewerkt met de Stichting Woudestein, de SBV en Regionale Jeugdopleiding Excelsior en er werd nieuwe kleding voor de hele vereniging aangeschaft.  Ook werden twee nieuwe tijdelijke kleedkamers 11 en 12 in gebruik genomen en werd kantoorruimte voor onze technische staf geplaatst. De kleedruimtes zijn aanzienlijk groter dan de twee mobiele units 11 en 12 die de afgelopen jaren in gebruik zijn geweest. Daarmee wordt beter ingespeeld op de ruimtevraag. Ook de kantoorunit is nodig, om plaats te bieden aan trainers, coördinatoren, materialen en computers, om de hele organisatie net weer wat soepeler te laten draaien. De hele operatie stond onder leiding van Joris de Caluwé, in samenwerking met Mels Fok. Voor de technisch installatie mag de naam van Roël Rigters niet onvermeld blijven. Eerder al werden met dank aan Caru Containers BV enkele andere opslagcontainers geplaatst voor diverse materialen. Dit met dank aan de firma Kraaijeveld’s Aannemingsbedrijf uit Barendrecht die de plaatsing op zich nam.

Op 12 november was de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van SC Excelsior, waar onder meer een nieuwe penningmeester werd benoemd. Brian D’Leon volgt Cock van Zanten op, die deze functie al bijna twintig jaar combineerde met het voorzitterschap. Naar eigen zeggen had hij dit overigens nooit zo lang volgehouden als zijn vrouw Dicky niet de gehele ledenadministratie voor haar rekening had genomen. Beiden hartelijk dank voor hun verdiensten voor de club, en natuurlijk Brian, gefeliciteerd met de benoeming. Het bestuur bestaat nu uit vijf leden, naast Brian D’Leon (penningmeester) zijn dat Cock van Zanten (voorzitter), Mels Fok (accommodatie) Joris de Caluwé (commerciéle zaken) en Jacko van Ast (secretaris). Laatstgenoemde werd herbenoemd voor een termijn van 3 jaar. Verder lichtte voorzitter Bob de Lange van de SBV Excelsior de situatie van de betaalde tak toe, en ging hij met name in op de geplande gebiedsontwikkeling van Woudestein, die in de komende jaren wordt opgestart.

Daarnaast waren er nog vel andere noemenswaardige activiteiten, niet in het minst ook de vele maatschappelijk relevante activiteiten die onze Stichting Excelsior4All op onze velden heeft uitgevoerd. Verder waren daar onder meer:

  • De actie van veel aanvoerders van Excelsior waren in het weekend van 13 en 14 oktober te zien met een regenboog-aanvoerdersband. Hiermee gaf Excelsior kleur aan respectvol met elkaar omgaan en de vrijheid om jezelf te zijn te vieren. Deze actie liep samen met de week van de scheidsrechter, waarbij waardering voor scheidsrechters centraal stond.
  • De opnames van ons eerste elftal gemaakt voor de Challenge Cup, voor het You Tube kanaal van FC Social. Family Club Social wil op een maatschappelijk betrokken wijze mensen verbinden, enthousiasmeren en ondersteunen om plezierig, veilig en gezond te leven in een multiculturele samenleving.
  • Het Sinterklaasfeest dat voor alle spelers geboren in 2010 of later werd georganiseerd voor de leden van Kidsclub de Woudies in het stadion.
  • De nieuwjaarsreceptie in het stadion, waarbij de ouwetjes van de ‘Excelsior Legends’, onder de bezielende leiding van een ontketende Geert den Ouden, met 6-2 wisten te winnen van de jeugdige spelers van ons SC Excelsior 1.
  • Het etentje in de Witte Brug in Lekkerkerk op woensdagavond 30 januari, waar trainers, verzorgers, assistenten, teammanagers en bestuur op informele wijze met elkaar de avond doorbrachten. Ook de dames die elke zaterdag op de club tegenstanders en scheidsrechters ontvangen, waren van de partij. Dit alles met dank aan de heer Shimada, groot fan en sponsor van onze club.
  • De traditionele loterij, bij ons ook wel “kleine clubactie” genoemd werd ook weer georganiseerd, met een lange rij van mooie prijzen – overigens nog niet allemaal zijn opgehaald! (zie deze link).
  • De zomerkampen in de mei- en zomervakantie en de voetbalschool met een herfst- en lentesessie.
  • De campagne voor (extreem) positief coachen die onze TC Middenbouw Arthur Rasenberg als ambassadeur Positief Sportklimaat heeft opgezet.

In de personele sfeer viel op dat verschillende trainers om diverse redenen vertrokken tijdens en aan het einde van het seizoen. Meest in het oog springend is dat de (mede)grondlegster van onze meisjesafdeling Anne Nurra haar functie als coördinator Meiden heeft neergelegd wegens haar drukke werkzaamheden.  Zo’n drie jaar geleden is Anne Nurra begonnen als technisch coördinator van de meidenafdeling, waarbij zij verantwoordelijk werd voor de groei en opbouw van meidenafdeling SC Excelsior. De meidenafdeling begon met een 40-tal speelsters en groeide elk jaar verder naar nu 140 speelsters op recreatief- en prestatief niveau. Ontwikkelen vanuit individueel spelplezier op elk gewenst niveau was steeds het streven. En dat is gelukt, want vanaf seizoen 2019-2020 is er van elke leeftijdsgroep in de KNVB competitie van 5 t/m 18 jaar een team van SC Excelsior ingeschreven.

Ook onze “papiervrijwilliger” Jaap van Drunen heeft, nu vanwege leeftijd en gezondheid, afscheid moeten nemen van zijn functies voor de club. Nog steeds worden vele tonnen papier via onze club verzameld. In het verleden bracht dat ons een uniek imago, tegenwoordig zijn recycling en duurzaamheid iets voor de toekomst. En Jaap van Drunen, was degene die alles zo mooi sorteerde en opstapelde. Hij werd daarom al door verschillende media geïnterviewd, onder meer als ‘‘markante Rotterdammer’ door Sander de Kramer voor ‘Recht uit Rotterdam’, en eerder al bij de NOS, bij Yes we care van Excelsior4All. Wij danken hem voor alle jaren dat hij zich voor onze club heeft ingespannen.

Uiteindelijk eindigde het seizoen op 13 augustus in mineur, met het overlijden op 88-jarige leeftijd van oud keeper Arie den Hertog.  De legendarische oud doelman van Excelsior was sinds 1943 lid van de club en speelde tussen 1951 en 1964 280 wedstrijden in het eerste elftal. Hij speelde na zijn carrière nog jaren in het beroemde veteranenteam van Excelsior. Met mannen als Arie Vermeer, Piet de Kramer, Henk Schouten en Gerard Weber werden zij vele malen kampioen. In 2018 was hij 75 jaar lid van Excelsior. Hij bleef de club volgen, maar vanwege zijn gezondheid kwam hij de laatste jaren steeds minder op Woudestein.

Maar voor onze club gaat het verder, naar weer een nieuw seizoen. We zijn benieuwd wat 2019-2020 ons zal gaan brengen!

Terug naar overzicht